Oorsprong: China
Bescherming: Groot-Brittannië.
Datum van publicatie van de officiële geldige norm: 13.10.2010.
Gebruik: gezelschapshond.
FCI-classificatie: Groep 9 gezelschapshonden. Sectie 4 Haarloze rassen. Zonder werkproef.

Korte historische samenvatting: De Chinese Naakthond is er in twee varianten: de haarloze en de Powder Puff.
De 'haarlozen' hebben een kam van haar op hun hoofd die zich tot halverwege hun nek uitstrekt, 'sokken' die hun tenen bedekken en een pluim op hun staart. De rest van hun lichaam is, zoals hun naam al aangeeft, haarloos. De variëteit 'Powder Puff' is volledig bedekt met een sluier van lang zacht haar. Hoewel het moeilijk is om hun oorsprong vast te stellen, wordt gezegd dat ze eigendom waren van families van de Han-dynastie van China. De Chinese Naakthonden werden in die tijd ontwikkeld als bewakers van de schatkamers en, in een grotere, zwaardere vorm, als jachthonden. Ze waren van 1885 tot 1926 te zien op shows in Amerika, maar werden toen zo'n vijftig jaar zelden gezien. Algemeen voorkomen: Een kleine, actieve en sierlijke hond; medium tot fijn uitgebeend, glad haarloos lichaam, met alleen haar op de voeten, kop en staart; of bedekt met een zachte sluier van haar.

Twee verschillende typen van dit ras: hertentype, pittig en fijngebouwd, en Cobby-type, zwaarder van lichaam en bot.
Gedrag en temperament: Gelukkig, nooit gemeen.

Hoofd :
Glad, zonder overmatige rimpels. Afstand van schedelbasis tot stop gelijk aan afstand van stop tot neuspunt. Hoofd met sierlijke verschijning met alerte uitdrukking. Craniale regio: Schedel: Iets afgerond en langwerpig. Stop: Licht uitgesproken, maar niet extreem. Gezichtsgebied: Neus: een opvallend kenmerk, smal in overeenstemming met de snuit. Elke kleur neus acceptabel.
Snuit: iets taps toelopend maar nooit puntig, mager zonder vleugels.
Lippen: Strak en dun.
Kaken / Tanden: Sterke kaken, met een perfect, regelmatig schaargebit, d.w.z. de boventanden overlappen de ondertanden nauw en staan ​​recht in de kaken.
Wangen: Schoon gebeiteld, slank en plat, taps toelopend in de snuit.
Ogen: Zo donker dat ze zwart lijken. Weinig of geen wit weergegeven. Middelgroot, amandelvormig. Wijd uit elkaar geplaatst.
Oren: laag aangezet: hoogste punt van de oorbasis ter hoogte van de buitenste ooghoek. Groot en rechtopstaand, met of zonder pony, behalve in Powder Puffs waar hangende oren zijn toegestaan.
Nek: Mager, vrij van keelpijn, lang en gracieus hellend in sterke schouders. In beweging hoog gedragen en licht gewelfd.

Lichaam: middellang tot lang, soepel.
Achterkant: niveau.
lendenen: strak.
Croupe: Goed rond en gespierd.
Borst: Tamelijk breed en diep, niet geribbeld. Borstbeen niet prominent. Borst die zich uitstrekt tot aan de ellebogen.
Onderbelijning en buik: Matige opgetrokken.
Staart: hoog aangezet, omhoog of naar buiten gedragen in beweging. Lang en taps toelopend, tamelijk recht, niet gekruld of gedraaid naar beide kanten, natuurlijk vallend in rust. Pluim lang en vloeiend, beperkt tot tweederde van de staart. Dunne pluim acceptabel. Ledematen Voorhand: Algemeen voorkomen: Benen lang en slank, goed onder het lichaam geplaatst. Schouder: schoon, smal en goed naar achteren geplaatst.
Elleboog: dicht tegen het lichaam gehouden.
Middenhandsbeentje: fijn, sterk, bijna verticaal.
Voorvoeten: Verlengde hazenpoot, smal en lang. Nagels elke kleur, matig lang. Sokken zijn idealiter beperkt tot de tenen, maar steken niet uit boven de koot. Voeten draaien niet naar binnen of naar buiten.

Algemeen voorkomen: Achterbenen ver uit elkaar.
De hoeking van de achterste ledematen moet zodanig zijn dat een vlakke rug ontstaat.
Knie (knie): Stevig en lang, soepel overgaand in het spronggewricht. Middenvoet (achtervoet): Hakken goed in de steek gelaten. Achtervoeten: Verlengde hazenpoot, smal en lang. Nagels elke kleur, matig lang. Sokken zijn idealiter beperkt tot de tenen, maar steken niet uit boven de koot. Voeten draaien niet naar binnen of naar buiten.
Gangwerk / Beweging: Lang, vloeiend en elegant met goed bereik en veel drive.
Huid: fijnkorrelig, glad, voelt warm aan.


Haar: Geen grote stukken haar waar dan ook op het lichaam. Een lange en vloeiende kam heeft de voorkeur, maar is schaars acceptabel; idealiter beginnend bij het einde van de nek.
Bij Powder Puffs bestaat de vacht uit een ondervacht met een zachte sluier van lang haar, een sluiervacht is een kenmerk.
Kleur: Elke kleur of combinatie van kleuren.

Grootte en gewicht: Ideale schofthoogte: Reuen: 28-33 cm. Vrouwtjes: 23-30 cm.

Fouten: Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout moet worden beoordeeld, moet in exacte verhouding staan ​​tot de mate en het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de hond. Diskwalificerende fouten Agressief of overdreven verlegen. Elke hond die duidelijk lichamelijke of gedragsafwijkingen vertoont, wordt gediskwalificeerd. NB: Mannelijke dieren moeten twee ogenschijnlijk normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald. Voor de fokkerij mogen alleen functioneel en klinisch gezonde honden met rastypisch exterieur worden gebruikt.